Legjobb multivitamin 50 év felett – Hogyan válasszunk

A legjobb multivitamin 50 év felett olyan készítmény, amelyet az 50 feletti korosztály tápanyagszükségletére szabtak és ideális étrendkiegészítést kínál számukra. Arra is figyelni kell, mikor 50 év felettieknek vitamint keresünk, hogy a férfiak mikrotápanyag szükséglete eltér a nőkétől. Az biztos, hogy egy jó multivitamin 50 év felett kiemelten támogatja a csontozatot, ízületeket, segít csökkenteni a fáradtságérzést és erősíteni a koncentrálóképességet és hozzájárul a sejtek öregedési folyamatának lassításához.

Legjobb multivitamin 50 év felett

Óriási választékot találni multivitaminokból a patikák polcain, sokszor nehéz is a választás, melyik a legjobb multivitamin, melyiket válasszuk?

A multivitaminok komplex készítmények, melyek többféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, hogy feltöltsék a szervezet raktárait.

Ahogy a szervezet idősödik, gyakrabban jelennek meg bizonyos egészségügyi problémák, vannak olyan speciális tápanyag igények, amik fiatalabb korban talán nem voltak annyira fontosak, mint a kor előrehaladtával.

Egy minőségi multivitamin 50 év felettieknek megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges mikrotápanyagokat, különös tekintettel az életkori igényekre.

50 év feletti korosztály táplálkozási igényei

Ahogy idősödünk, anyagcserénk lassul, így az étkezésre még jobban figyelni kell!

A cukros üdítők, magas szénhidráttartalmú ételek helyett előnyben kell részesíteni az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag ételeket, melyek segítik az anyagcsere folyamatát is.

Multivitamin 50 év felett
Multivitamin 50 év felett

Fogyasszunk mindennap tápláló zöldeket, bogyós gyümölcsöket, joghurtot, almát, magvakat, zabot!

D-vitamin szerepe 50 év felett

A D-vitamin pótlása őszi-téli időszakban mindenkinek ajánlott, de a kalcium felszívódása sem megy végbe nélküle.

Kutatások szerint a megfelelő D-vitamin szint ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

A D-vitamin ajánlott napi mennyisége felnőtteknél 2000-4000 NE.

A D-vitamin szedése idős korban a vírusos, légúti betegségek idején különösen fontos.

Férfiak és nők vitaminigényei

A férfiak és nők vitaminigényei 50 év felett némileg eltérnek, és vannak olyan tápanyagok, melyekre például a férfiaknak nagyobb szüksége van, mint a nőknek, és fordítva.

50 év felett megnő a mozgásszervi problémák kockázata, a csonttörések esélye. A kalcium, magnézium, kálium és folsav kiemelten fontos ilyenkor. Ezek a normál vérképzéshez is szükségesek. A sejtek öregedésének lassításához több antioxidánsra is szükség van. A fáradtság leküzdése és a koncentráció javítása is kiemelt szerephez jut 50 év felett.

A legfontosabb vitaminok 50 év felettieknek:

  • A-vitamin
  • B1-vitamin
  • B2-vitamin
  • B3-vitamin (niacin)
  • B6-vitamin
  • B12-vitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin

Vitamin 50 év felett férfiaknak

A legjobb vitamin 50 év felett férfiaknak támogatást nyújt az ízületeknek, javítja a fizikai és mentális erőnlétet, a prosztata egészségét és a szexuális teljesítőképességet.

Az alábbi táblázat szerint szükséges vitamin 50 év felett férfiaknak:

A-vitamin 900 mikrogramm
B1-vitamin 1,3 milligramm
B2-vitamin 1,5-1,8 mikrogramm
B3-vitamin 15-18 milligramm
B6-vitamin 1,5-2 milligramm
B12-vitamin 2-2,4 mikrogramm
C-vitamin 75 milligramm
D-vitamin 15-20mikrogramm
E-vitamin 12-15 milligramm
K-vitamin 80-120 mikrogramm

Vitamin 50 év feletti nőknek

A legjobb vitamin 50 év felett nőknek maximális támogatást nyújt a csontrendszer erősítéséhez, az izmok, ízületek, porcok egészségéhez. Ezenkívül az idegrendszert is támogatja és a sejtek öregedési folyamatait késlelteti.

Az alábbi táblázat szerint szükséges vitamin 50 év feletti nőknek:

A-vitamin 700 mikrogramm
B1-vitamin 1,1 milligramm
B2-vitamin 1,5-1,8 mikrogramm
B3-vitamin 15-18 milligramm
B6-vitamin 1,5-2 milligramm
B12-vitamin 2-2,4 mikrogramm
C-vitamin 90 milligramm
D-vitamin 15-20mikrogramm
E-vitamin 12-15 milligramm
K-vitamin 65-90 mikrogramm

Melyik a legjobb multivitamin 50 felett

Mivel óriási a kínálat multivitaminokból és sokszor nehéz választani, az a legjobb, ha mérlegeljük az adott étrendkiegészítővel kapcsolatos elvárásainkat.

50 felett vitamin vásárlásnál válasszuk az adott korosztály számára gyártott készítményt, sőt, ha van lehetőségünk nem szerint is választani, hogy női vagy férfi vitamin, éljünk a lehetőséggel!

Ha speciális igényeink vannak, például prosztata gondok, akkor választhatunk olyan multivitamint, amelyik például szabalpálma kivonatot is tartalmaz, ha pedig húgyúti panaszaink gyakoriak, tőzegáfonya kivonattal gazdagított terméket.

Nőknél különösen fontos a bőr szépségének megőrzése is, a hialuront, kollagént tartalmazó multivitaminok hozzájárulhatnak a fiatalos megjelenéshez.