Szabályosan a körforgalomban is

körforgalom

Magyarországon kevés olyan körforgalom van, ahol dupla sáv biztosítja a gondtalan közlekedést a forgalomban részvevők számára. Egynéhány azonban akad, ahol rendszeresen elrontják a lépést.

A körforgalom „működése”

Aki már járt Érden a híres dupla sávos körforgalomnál az már átesett a leckén, hiszen ott ha eltéveszted a szabályt, akkor vagy a sávot vezető „betonhuplinak” ütközöl vagy más irányba jutsz ki, mint ahogy szeretnél. A körforgalomban ugyanis két sáv vezet be.

A külső sáv azoknak van, akik rögtön az első kihajtónál kívánnak kikanyarodni. Mindazok, akik a belső sávot választják, azok kénytelenek valamely másik úton kihajtani a körforgalomból. És ez így is van rendjén.

Ahol dupla út vezet rá a körforgalomra, ott biztos lehetsz benne, hogy ugyanez a szabály érvényesül. A külső sávon haladok a következő kijáratnál kötelesek elhagyni a körforgalmat. Aki beljebb tart, az lehetőséget ad a többi gépkocsivezetőnek, hogy belépjenek a körforgalomba, persze ésszerűen, de nem szükséges megvárni, míg az autó elhalad előtted.

körforgalom

A dupla sávú körforgalmak egyfajta könnyítést adnak a sofőröknek, a forgalmat felgyorsítják, és ha mindenki úgy vesz benne részt, ahogy a KRESZ diktálja, akkor tényleg nem alakulnak ki dugók.

A terelővonal nem feltétele a dupla sávú körforgalomnak! Ha elég széles az út, akkor ugyanaz a szabály vonatkozik a körforgalomra, mint a többi útra – a képzeletbeli felezővonal lesz a meghatározó.

A dupla körforgalmak a valóságban

A legtöbb sofőr ezt a szabályt nem ismeri és akkor is a külső sávban hajt bele a körforgalomba, ha nem az első kijáratnál akar kimenni. Előfordul az is, hogy bár a belső sávból hajt rá, de nem tartja bent a járművet a körforgalom belső sávjában, hanem ugyanúgy a külső vonalon halad. Ezzel pedig ugyanazt a hibát követi el, mint társaik.

A körforgalomban ugyanis mindaddig a belső sávban kell maradni, míg el nem hagytad a számodra optimális kijáró előtti lehetőséget. Ekkor kiteszed az indexet, hátranézel, hogy szabad-e a külső sáv (ha valaki nem tartja be a dupla körforgalom szabályát, akkor előfordulhat, hogy elállják az utad) és ha igen, akkor kimész a külső ívre és onnan kanyarodsz ki tovább a körforgalomból.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*