Jogosítvány kategóriák motorosoknak – érdemes-e végigmenni a szamárlétrán?

kategória

Érdemes bizony. A jogosítvány kategóriák nem csak azért lettek kitalálva, hogy minél több pénzt szedjenek be a motorosoktól. A jogosítvány kategóriákon való sorrendben haladásnak egyszerűen balesetmegelőző funkciója is van.

Motoros jogosítvány kategóriák sorrendben

Jogos a kérdés, hogy ki csinálja végig? Én megtettem és nem azért, mert nem lett volna mire másra költeni azt a pénzt, egyszerűen csak egyfajta korlát elé állítja az embert. Kiskorom óta télen-nyáron motorozom, a kismotor jogosítványt amint betöltöttem a korhatárt, azon nyomban le is raktam. Nem mondom, hogy nem ültem fel párszor nagyobb gépre még jogosítvány előtt, de csak mikor már éreztem, hogy igen ez már kicsit kevés és jó lenne kipróbálni egy nagyobbat.

kategória

A 125-ös kategóriát szintén a korhatár elérése után nyomban letettem, tudván, hogy két év után különbözetivel megcsinálhatom a nagymotort. Addig meg bőven van időm kigyakorolni a kategóriát. Így is tettem, közben részt vettem pár vezetéstechnikai képzésen, ezzel is frissítve a tudásomat. Cross motorral bejártam a környéken lévő erdőket, minden olyan helyzetet kipróbálva, amely az utakon meglepetésként érhet.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen helyzetekből tudna kihozni egy ilyen jellegű tapasztalat? Előfordulhat, hogy betévedsz motorral olyan útra, ami homokos vagy sáros. Ha nem a megfelelő technikával szeled át ezeket a helyeket, akkor bizony érhet meglepetés bőven. Másrészt gyakori eset – velem már kétszer is előfordult -,hogy figyelmetlenségből letoltak a közútról. Rátévedve az úttest melletti füves-homokos talajra 90-100-al nem éppen életbiztosítás.

Visszatérve, a jogosítvány kategória következő szintje számomra a korlátlan kategória volt. Tény, hogy a 250-es határt átugortam, de volt lehetőségem és éltem is a kategória kigyakorlásával.

Jogosítvány kategória – mennyibe került mindez?

A jogosítvány árakról egy másik cikkünkben olvashatsz, de biztosíthatlak róla, de ha az ember körültekintően választ az autósiskolák között, akkor pénzügyileg is kedvezően jöhet ki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*